Вітаю Вас Гость
Неділя
19.05.2024
09:16

Best-Буд

Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 38
Міні-чат
200
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Березень » 12 » Дерев'яний будинок:розумне рішення
21:25
Дерев'яний будинок:розумне рішення















Будівельний бум останніх років показав, що економічні, екологічні та соціальні фактори відіграють сьогодні велику роль. Замислюючись про будівництво власного будинку або дачі, люди стали віддавати перевагу натуральним матеріалам, перш за все - деревині. При зведенні будинку з дерева можна не тільки втілити самі сміливі архітектурні ідеї, але й створити екологічно сприятливу атмосферу. Ця тенденція справедлива як для України, так і для більшості розвинених країн.

Деревина є однією з основних будматеріалів в багатьох країнах. Наприклад, в США, Фінляндії та Канаді дуже багато дерев'яних приватних будинків - 95%, 90% і 83% відповідно. Показники України поки дещо скромніші: за різними оцінками, від 30 до 40%. Однак, зважаючи на схожість кліматичних умов і порівняно невисоку вартість дерев'яних споруд, це лише справа часу. За деякими даними, за останні 20 років обсяги вітчизняного дерев'яного будівництва зросли в декілька разів головним чином завдяки індивідуальній забудові.Всі передумови до цього є. Дерево - дуже поширений матеріал, тому вартість його невелика. Дерев'яний будинок можна будувати в будь-якій місцевості, практично на будь-якому грунті. Для його зведення підійде стрічковий або фундамент палі, як правило, неглибокої закладки. Тому за інших рівних умовах такий будинок обійдеться в 1,5-2 рази дешевше цегельного, а за своїми теплофізичними властивостями і довговічності буде порівнянний з останнім.

Хата XXI століття

Був час, коли на Русі все будувалося з дерева - від селянської хати до княжих палат. Саме хати були традиційним українським житлом. Проте в силу багатьох природних причин, пов'язаних з вадами дерева як будівельного матеріалу, з плином часу перевагу стали віддавати спорудам з цегли, а пізніше - композитних блоків.

Сьогодні природні недоліки деревини починають усувати вже на попередніх стадіях виробництва. Відомо, що в середньому вологість дерева складає близько 70%. Тому спочатку деревину обов'язково просушують, а потім її просочують різними хімічними складами. Спеціальні антисептики («Сенеж Біо», «Крам-С», «Біокрон» та інші) забезпечують надійний захист від гниття і від комах. Використання антипіренів і біопіреном («Нортекс», «Пірілакс» тощо) істотно знижує вірогідність спалаху дерева. Тому термін служби сучасного дерев'яного будинку досить великий. На думку експерта Максима Сухарькова, він становить приблизно 100-150 років.

Сучасне дерев'яне житлове будівництво можна розділити на три основні напрямки: зрубне (будинки з масивного дерева), каркасне і панельне. При цьому багато будівельних компаній пропонують велику кількість різноманітних типових проектів, які відрізняються між собою архітектурно-дизайнерськими рішеннями. Але можна спроектувати і абсолютно індивідуальне будівництво, часом неймовірною конструкції і планування. Все залежить від побажань замовника і бюджету.

Зруби зводяться з оциліндрованої колоди або бруса (цільного і клеєного). Такі будинки гарні, міцні, швидко збираються, але вимагають тривалої усадки (у міру висихання дерева). Якщо матеріалом для зрубу служить сира деревина, то після монтажу він повинен вистоятися 3-4 роки. І тільки потім можна переходити до інших робіт: утеплення, обшивці, монтажу покрівлі, настилу підлог, встановлення вікон і дверей. Якщо деревина була попередньо просушена (куплений готовий зруб), то на усадку досить 1 року. Будинки з клеєного бруса, як правило, не вимагають витримки, проте в Україні ця технологія поки що не отримала широкого розповсюдження. На сьогоднішній день на частку зрубів доводиться порядку 80% вітчизняного ринку дерев'яних будинків. Решта 20% поділили між собою каркасні і панельні споруди. Каркасні будинки будують, як можна здогадатися по їх назві, на базі каркасу з міцної клеєної деревини. Його обшивають цементно-стружковими або орієнтовано-плитами і утеплюють з допомогою мінеральної вати, скловолокна або іншого ізоляційного матеріалу. Складання таких будинків займає небагато часу, вони не повинні вистаїваться, відносно дешеві, але по міцності поступаються зрубу. Панельні (у тому числі щитові) споруди є однією з різновидів каркасних. Відмінність полягає в тому, що будинок збирається з типових сендвіч-панелей. Такі будівлі мають найвищий рівень заводської готовності.

Тепло і затишок

У дерев'яних будинків є свої особливості, тому при їх будівництві потрібно звернути увагу на деякі нюанси конструкції. У першу чергу це відноситься до споруд з масивного дерева (зруби). Деякі скептики стверджують, що в дерев'яному будинку дме з кутів і стиків. Практика сучасного будівництва доводить, що продуватися може тільки неправильно побудований будинок.

Насамперед бажано, щоб використовувалася так звана зимова деревина, тобто заготовлена ​​взимку. Так, у давні часи ліс під будівництво рубали не тільки в певну пору року, але і в певний час доби, а саме - в ранні ранкові години, коли дерево ще спить і всі біологічні процеси не такі активні. Хоча це вже з області переказів.

В даний час застосовується велика кількість як традиційних, так і вдосконалених способів вирубки чашки - місця кутового з'єднання колод. Тому кваліфікація рубщіков має визначальне значення. Готовий зруб повинна супроводжувати докладна технічна документація, яка свідчить про те, що вдома виробляються за відпрацьованою технологією, а не рубаються «на швидку руку» при наявності замовлення.

Особливу увагу слід приділити вибору вікон для дерев'яного будинку. Дачники добре знають, наскільки велике їх значення, особливо в холодну пору року. Ну а якщо будинок призначений для постійного проживання, то вікна повинні бути такими ж теплими і так само добре захищати від негоди, як і в міській квартирі. До того ж перепади температур і вогкість не кращим чином позначаються на довговічності дерев'яних стін.

Тому в наші дні в заміському будівництві повсюдно використовуються герметичні вікна на основі склопакетів. Переваги такого рішення очевидні: будинок буде теплим, тихим і затишним, позбавленим вічних протягів і вогкості, готовим прийняти господарів і гостей у будь-який час року.

Навряд чи можна вважати доречним установку в дерев'яному будинку алюмінієвих вікон. Це пояснюється як значною різницею в теплофізичних характеристиках дерева і металу, так і естетичними міркуваннями. Тому варіантів залишається всього два: дерев'яні та пластикові вікна. Хороша тепло-і звукоізоляція - визначальні властивості будь-якої світлопрозорої конструкції. Дерево вважається одним з кращих теплозахисних матеріалів. Його теплопровідність дорівнює приблизно 0,15-0,18 Вт / (м * K). Характеристики ПВХ за даним показником трохи вище - приблизно 0,21 Вт / (м * К). До того ж ПВХ-профіль, з якого роблять вікна, всередині порожній, багатокамерний, тобто можна вважати, що його «масив» складається з повітря, що має теплопровідність від 0,022 до 0,026 Вт / (м * К), в залежності від температури. Таким чином, за своєю здатністю утримувати тепло ПВХ-профіль перевершує дерев'яний. Як відзначають фахівці Групи компаній ПРОПЛЕКС, найбільшого російського виробника ПВХ-профілю за австрійськими технологіями.. Для регіонів з більш суворим кліматом краще використовувати рішення на основі п'ятикамерного профілю.

Технологія установки вікон у зрубах з масивної деревини має ряд особливостей. Дерев'яний будинок «дихає», його стіни можуть змінювати форму і лінійні розміри залежно від часу та сезону. Ці зміни непомітні для людини, але можуть створювати значні навантаження на жорстку конструкцію з армованого ПВХ-профілю. Тому перед монтажем пластикових вікон у прорізах робиться так звана «окосячка» - додаткова коробка з бруса 100х150 з пазами з зовнішнього боку, в яку і встановлюється віконна конструкція.

Крім того, слід запобігти можливості утворення "містків холоду». Так називають конструктивні ділянки будинки, на яких через порушення безперервності теплоізоляційної оболонки відбувається підвищена тепловіддача. Тому краще всього застосувати варіант монтажу з фальшчетвертямі з дерев'яних брусків розміром приблизно 50х50 мм, оброблених антисептиками. Вікно повинне, по можливості, рівномірно заходити в паз чверті на 25-30 мм.

Під нижні кути коробки і під імпости підкладаються несучі колодки-прокладки з бруса, на які рама повинна спиратися. Колодки ставляться і з боків, наступним чином: кожної поворотною стулці повинні відповідати дві колодки, одна - у нижній петлі, друга - на протилежній стороні рами від верхньої петлі.

На відміну від зрубів, стіни яких представляють собою єдиний масив, каркасні і панельні будинки мають модульну конструкцію. Тому технологія встановлення віконних блоків тут нічим не відрізняється від тієї, яка застосовується для блокових і панельних міських будівель.

Іноді виникає цілком логічне запитання про екологічність сучасних вікон. Фахівці стверджують: пластик екологічний. У 1997 році Австралійським незалежним інститутом наукових і промислових досліджень GSIRO був випущений офіційний доповідь, головний висновок якого полягає в тому, що ПВХ - це екологічно чистий будівельний матеріал.

Для виробництва дерев'яних вікон застосовується багатошаровий клеєний брус, просочений різними хімічними складами, що забезпечують вологостійкість, захист від гниття і комах і пожежну безпеку. Якщо при виготовленні дерев'яної конструкції були використані неякісні просочення, лаки, антисептики, то вона не просто неекологічно, але й небезпечна для здоров'я. Тому важливо проконтролювати відповідність використовуваних матеріалів санітарно-гігієнічним нормам: продукція обов'язково повинна мати гігієнічний сертифікат.

Дерев'яне зодчество

Важко що-небудь протиставити природній красі деревини, та й безглуздо порушувати дизайнерську концепцію будинку. Тому цілком логічно дотримати поєднання всіх елементів споруди з природним колоритом дерев'яних стін. Перш за все це стосується дверей і вікон. Якщо для виробництва дверей дерево є традиційним матеріалом, то ситуація з вікнами сьогодні йде трохи інакше.

Дерев'яні вікна вимагають регулярного догляду, а також відновлення захисних покриттів кожні 3-5 років. Несвоєчасна профілактика може призвести до появи грибка і гниття. Крім того, створити імітацію дерев'яної поверхні дозволяють і штучні матеріали.

Сучасний віконний ПВХ-профіль у процесі свого виробництва ламінується спеціальною плівкою, що приварюється до основи на мономолекулярному рівні. Плівка ця може бути не тільки білої або кольорової, але також імітує фактурою і малюнком різні породи дерева. Так, фахівці ПРОПЛЕКС відзначають, що особливою популярністю користуються кольору «махагони», «золотий дуб», «гірська сосна» і «смугастий дуглас». Зовні така поверхня практично ідентична натуральній, але, на відміну від неї, не вимагає особливого догляду і зберігає первозданний вигляд набагато довше.

Мансарди і тераси завжди були неодмінними атрибутами заміської садиби. А в останні роки в моду входять зимові сади. З'являються нові архітектурні рішення: великоформатні віконні прорізи з панорамним склінням, що створюють ефект обсягу, портали - паралельно-розсувні засклені конструкції. Для всіх цих елементів потрібно нестандартне скління. І тут ПВХ - поза конкуренцією. Пластикової рами можна надати практично будь-яку форму. Високотехнологічне виробництво дозволяє створювати найнеймовірніші варіанти при мінімумі витрат.

Ціна питання

Вартість дерев'яного будинку без обробки може коливатися від 640 до 3750 грн за м2. Якщо не розглядати зовсім бюджетні варіанти, що відрізняються невисокою якістю і терміном служби не більше 30-40 років, то оптимальне рішення може бути знайдене в діапазоні 1250-2500 грн за м2. Природно, вартість конструкційних елементів повинна бути порівнянна з вартістю «коробки». Наочно проілюструвати це можна на прикладі віконних конструкцій.

Вартість дерев'яних вікон залежить від породи деревини. Чим вона цінніше (дуб, ясен, модрина тощо) - тим вище ціна. Таким чином, можна констатувати, що вікна з ПВХ-профілю - в цілому більш виправданий вибір, так як їх вартість набагато краще вписується в кошторис на будівництво дерев'яного будинку.

Існує й інші можливості оптимізувати витрати на будинок. Наприклад, зруби площею 200-250 м2 в перерахунку на вартість квадратного метра трохи дешевше, ніж такі ж будинки площею 150-200 м2. Це пояснюється тим, що обсяг використовуваної деревини при такій зміні площі збільшується незначно. Істотних витрат вимагає і складна конструкція даху за рахунок того, що доводиться використовувати складові елементи, а в особливих випадках - металеві балки, спеціальні деталі сполучення і т.д.

Варто прорахувати і витрати на транспортування: бути може замовлення будинку на підприємстві з більш високою початковою вартістю матеріалів, але розташованому географічно вигідно, в результаті обійдеться дешевше. Говорячи про оптимізацію витрат, не можна не згадати про фундаменти. Як було сказано на початку статті, зроблені з колод, брусові, каркасно-панельні будинки не потребують масивних фундаментах.

Слід враховувати, що різні компанії пропонують різну комплектацію поставок готового будинку. Ціна комплекту багато в чому залежить від якості перерахованих матеріалів, саме тому більшість виробників дерев'яних будинків розрізняють базовий і повний комплекти або різні класи базової поставки (наприклад, "економ", "стандарт", "бізнес", "еліт"). У будь-якому випадку, до будівництва потрібно приступати, тільки маючи на руках детальний кошторис.

Дерев'яні будинки володіють  усіма необхідними якостями, щоб в недалекому майбутньому претендувати на масове впровадження і значну частку ринку індивідуального житлового будівництва. Економічність, простота монтажу, високі темпи будівництва, комфорт, естетичність - ось далеко не повний перелік переваг подібного житла. Сучасні будівельні матеріали і технології дозволяють ще більше підвищити привабливість дерев'яних будівель, роблячи їх цілком сучасними, екологічними і доступними для сім'ї з середнім бюджетом.

         &n

Переглядів: 1962 | Додав: Ellin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Ellin  
0
огого

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
каталог сайтів каталог сайтів PR-CY.ru